Community Lecture, General public Lecture Sequence, 06/05/2021

Πιο συγκεκριμένα, η βιβλιοθήκη του Κέντρου «ξαναδιαβάζεται» από την Ναδίνα Παφίτου, μετατοπίζεται στο βασικό εκθεσιακό χώρο και μετατρέπεται σε ένα αναγνωστήριο για τους επισκέπτες, αλλά και σε ένα αρχείο με πολλαπλές αναφορές στα έργα και τις θεματικές της έκθεσης. Την ομάδα αποτελούν η Έλενα Πάρπα, ερευνήτρια και επιμελήτρια, η Έλενα Στυλιανού, καθηγήτρια Ιστορίας και θεωρίας της Τέχνης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ο διευθυντής του Κέντρου Τεχνών, Γιάννης Τουμαζής, η Εύη Τσελίκα, καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και η Ναδίνα Παφίτου, σύμβουλος αρχείων, πρώην διευθύντρια και δημιουργός του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας Κύπρου. 2004: Συμμετοχή στο Πρόγραμμα: «Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ» στο οποίο συμμετείχαν ο Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 2007-2008: Συμμετοχή στο Πρόγραμμα: «ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Επιστημονική Υπεύθυνη: Καθ. Ιστορίες ζωής και ιστορίες παραγωγής μαθηματικής γνώσης» (Επίβλεψη: Καθ. Στα μέσα του 20ού αιώνα μάλιστα, τη νοσταλγία για μια παγκόσμια αφήγηση της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, αντικατέστησε η κατασκευή «μεγάλων αφηγήσεων» άλλου τύπου, που στόχο είχε τη διερεύνηση της προέλευσης συγκεκριμένων κοινωνικών φαινόμενων όπως είναι η δημιουργία του νεολιθικού πολιτισμού και η μετάβαση από το τροφοσυλλεκτικό στο τροφοπαραγωγικό στάδιο, η ανάπτυξη της γεωργίας ή η δημιουργία των πρώτων πόλεων και οι απαρχές του αστικού τρόπου ζωής.


Αυτή μάλιστα την περίοδο συμμετέχει στο Nicosia Pop-Up Competition με το NiMACt στη Μακαρίου 31Α. Το Κέντρο προχωρά επίσης σύντομα στην δημιουργία του Θεάτρου Πόλης που στόχος του είναι να συνδέσει τις παραστατικές τέχνες με τα εικαστικά και θα στεγάζεται σε ένα παλιό ξυλουργείο στην οδό Τεμπών. Η συλλογική διερευνητική αυτή δράση χαρακτηρίζεται από μια μορφή εξερεύνησης για το πώς η εικαστική και εκθεσιακή δημιουργία μας παρουσιάζουν το πώς διαμορφώνεται μια κοινότητα και μια υποτιθέμενη ιστορία. Η πρώτη έχει τίτλο Transcapes/The Halted Traveler της Μαρίας Λοϊζίδου και παίρνει τη μορφή ενός εργαστηρίου ‘ανάκλησης της μνήμης’, το οποίο η εικαστικός ανέπτυξε σε συνεργασία με την επιμελήτρια. Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να προσαρμόζει και να παρουσιάζει σε λογικά σχήματα όση γνώση κατέχει την εκάστοτε στιγμή… Είναι από ξύλο με πάχος ένα εκατοστό περίπου καλυμμένο από ύφασμα με πυκνή και στερεή ύφανση, που να μη επιτρέπει στα άχυρα, με τα οποία γεμίζεται, να μετατοπίζονται ή να βγαίνουν μέσα απ’ αυτό. Είναι μεγάλη πρόκληση να προσπαθήσει κανείς να περιγράψει την κατάσταση των κοινωνικών μετασχηματισμών και της ρευστότητας που βιώνουμε σήμερα με υλικούς όρους και να αρχίσει να αναλογίζεται πόσα από αυτά θα είναι ορατά στον αρχαιολόγο του μέλλοντος, σε ποιο βαθμό, σε τι χρονικές και χωρικές πυκνότητες, και σε τι είδους κλίμακες και κανονικότητες.


Η επίσκεψη στο σημαντικότερο μουσείο της χώρας μας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πολλά για τον πολιτισμό της χώρας που έχει δεχτεί επιδράσεις από τόσους διαφορετικούς λαούς απ’ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το Παλαιοντολογικό μουσείο Πιερίδης - Τορναρίτης, το οποίο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Νοέμβριο του 1996, βρίσκεται στη Λάρνακα και στεγάζεται στο παλιό αποικιακού ρυθμού κτήριο της Αποθήκης των Τελωνείων, στην Πλατεία Ευρώπης, στην παραλιακή οδό Αθηνών στη Λάρνακα, κοντά στο λιμάνι. Eυρυβιάδης, Aνδρέας O., H Λάρνακα και ο κόσμος της (Όσα φέρνει η μνήμη β’). Eυρυβιάδης, Aνδρέας O., Όσα φέρνει η μνήμη. Ακόμη το πρόγραμμα NiMAC Residency φιλοξενεί καλλιτέχνες και θεωρητικούς από το διεθνή χώρο. Το έργο του αποτελεί σημαντική προσφορά στην παγκόσμια ιστορία της απλοϊκής τέχνης και δικαίως κατατάσσει τον Μιχάλη Κάσιαλο στους μεγάλους Ευρωπαίους ναΐφ καλλιτέχνες. Το μετακινούμενο, υβριδικό αυτό σύστημα που προκύπτει από μια συγκεκριμένη μεθοδολογία επιμέλειας μέσω της συνύπαρξης καινούργιων έργων αλλά και έργων που έχουν επιλεκτικά παραμείνει στο χώρο από την προηγούμενη έκθεση του Κέντρου, ίσως να εμπερικλείει ένα φορτισμένο παραπέτασμα, μια είσοδο σε ένα χώρο υπέρβασης και εσωτερικού μετασχηματισμού. Η πειραματική και συλλογική αυτή προσπάθεια παρουσιάζεται ως μια ερευνητική παρέμβαση στο χώρο του Κέντρου, ένα πρότζεκτ in development σχετικό με την παιδαγωγική αλλά και τη συνεργασιακή στροφή της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.


20 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στο χώρο της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο. Η κοινωνική και μαθησιακή αυτή στροφή της τέχνης δίνει έμφαση στο στοιχείο της εμπειρικότητας που συμπεριλαμβάνει στοιχεία όπως η συνεργασία, ο διάλογος και η επικοινωνία. Η εμφάνιση των ραδιοχρονολογήσεων και η έμφαση στη μελέτη των επιμέρους πολιτισμικών ομάδων της κάθε περιοχής οδήγησαν στην επανεξέταση του εξελικτικού μοντέλου και την κριτική των «μεγάλων αφηγήσεων». Other Indications, η οποία μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις επιχειρεί την επαναδιαπραγμάτευση και επανεξέταση των διαδικασιών επιμέλειας εικαστικών εκθέσεων. Η έκθεση Other Indications βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες και θεματικές: μεταξύ άλλων, επανεξετάζει κριτικά την ιστορική πτυχή της παραγωγής εκθέσεων στην Κύπρο και προσεγγίζει με πειραματικό τρόπο τον επαναπροσδιορισμό του εκθεσιακού χώρου μέσα από χωροχρονικές αφηγήσεις και εναλλακτικές διαδρομές μνήμης. Οι έξι αυτοί καλλιτέχνες, με πολύ διαφορετικό τρόπο ο κάθε ένας, επεξεργάζονται και αποτυπώνουν την συνέργεια επιμελητή και καλλιτέχνη όπως αυτή προκύπτει και εκφράζεται μέσα από θεωρητικές και πρακτικές αναζητήσεις, άλλοτε προ ειλημμένες και άλλοτε τυχαίες. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο maria hotel apartments is minutes from ayia napa monastery and thalassa municipal museum οδικώς από το αεροδρόμιο ΔιεθΝές ΛάρΝακας σε 51 λεπτά.

кликнуть для получения информации

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *